Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Έκθεση Ιωάννη Σπηλιόπουλου, 2-18/8


Ιωάννης Σπηλιόπουλος (λεπτομέρεια)
Ανακοίνωση του Δήμου Κυθήρων:

Καλούνται όσοι Κυθήριοι διαθέτουν έργα ζωγραφικής του ζωγράφου ΙΩΑΝΝΗ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ και επιθυμούν να συμπεριληφθούν στην μεγάλη έκθεση πινάκων του ανωτέρω ζωγράφου, η όποια θα διεξαχθεί από 1 μέχρι 18 Αύγουστου στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο στη Χώρα, να τα διαθέσουν εγκαίρως στο δήμο Κυθήρων. Για πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δήμο Κυθήρων στα τηλέφωνα 2736031213, 2736320114. (Π. Γιαννιώτης).

Άλλες πληροφορίες προς το παρόν δεν υπάρχουν.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

"Οι Ηλίθιοι", Θεατρική Ομάδα Φως, 29/6 & 6/7


Η Θεατρική Ομάδα "Φως" του Κυθηραϊκού Συνδέσμου παρουσιάζει το έργο του Neil Simon "Οι Ηλίθιοι" σε σκηνοθεσία Φωτεινής Παπαδοπούλου.

Παραστάσεις 29/6 και 6/7 στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο, Χώρα.
Ώρα έναρξης 21.15.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Παράσταση Butoh, 22/6


Παράσταση Butoh, Καψάλι, Ζείδωρος, Σάββατο 22 Ιουνίου, 10.00 μμ
Butoh Performance, Kapsali, Zeidoros, Saturday 22 June, 10.00 pm

Solos by MASAKI IWANA and MOENO WAKAMATSU from Japan, and group presentation by dancers from Greece, Spain, Germany, and Israel. Butoh dance originates from a radical art movement started in the 1960's in Japan.  Today, Βutoh continues to inspire people around the world by α dance in intensified time and space, without fixed form or rules except truthfulness to one's own self in relation to the world.

With the five kanji characters, 'han-gi-tai-to-kan' (grilling, sacrifice, great nature, dance, mirror), Βutoh's founder, Tatsumi Hijikata, encapsulated the importance to dancing of sacrificing our own body and soul and treating nature as our mirror, or teacher. Through these words, he urged that we dance a material entity hidden within our body, transcending society, institutions and norms. Once we perceive our body as a material
entity, morals, dark intentions, desires, concepts of beauty, life and death, violence and eros become like tiny leaves and are swept along by a torrent into a vortex of the immensely truthful nothingness existing within all the blameless origins of the universe. For dancers this nothingness must have intensity. (Masaki Iwana)

Έκθεση Μαριονέτας, Ποταμός 23-28/6

Το Ιδρυμα Παναγιώτου και η Φιλαρμονική Ποταμού σας προσκαλούν την Κυριακή 23 Ιουνίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι στην Αίθουσα της Φιλαρμονικής Ποταμού στα εγκαίνια της έκθεσης Μαριονέτας του εργαστηρίου εικαστικών ενηλίκων.
Έκθεση ανοιχτή μέχρι και Παρασκευή 28/6, 6-9 μμ.
Τηλ. 6973 013 065 

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Οι Φωτογραφικές Συναντήσεις επανέρχονται (29/9-1/10)

 

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ

Μετά από την περσινή λόγω ανωτέρας (οικονομικής) βίας απουσία, οι Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων επανέρχονται! Οι δωδέκατες ΦΣΚ θα διεξαχθούν από Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου μέχρι Τρίτη 1 Οκτωβρίου. Η αναβίωση του θεσμού οφείλεται στη γενναιόδωρη συμπαράσταση και χορηγία του Ιδρύματος Αρώνη (Aroney Trust) της Αυστραλίας. Το πρόγραμμα των Συναντήσεων, που θα ανακοινωθεί συντόμως, θα συμπεριλαμβάνει ως συνήθως το μοναδικό στην Ελλάδα Επιστημονικό Συνέδριο για την Ιστορία της Ελληνικής Φωτογραφίας, τη διενέργεια workshop με τον γνωστό φωτογράφο Γιώργο Δεπόλλα, βιντεοπροβολή του έργου της Λίζης Καλλιγά «Το σπίτι του Καβάφη», εκθέσεις, σεμινάρια και άλλα δρώμενα σε πολλά μέρη του νησιού. Μεταξύ των εκθετών θα είναι ο Μανώλης Χάρος και ο Γιώργος Λευθέρης. Οι φετινές Φωτογραφικές Συναντήσεις διεξάγονται υπό την αιγίδα του Δήμου Κυθήρων.

Γιάννης Σταθάτος
Πρόεδρος ΠΕΚ


Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Η διάλεξη του καθηγητού Huxley στη Φιλαρμονική Ποταμού, 6/6/13

Από τη διάλεξη του καθηγητού George Huxley, «Αναμνήσεις και ελπίδες ενός φιλοκυθήριου γέροντος», στην Αίθουσα της Φιλαρμονικής Ποταμου (6 Ιουνίου 2013)


Διακατέχομαι από μεγάλη χαρά κι ευγνωμοσύνη, τόσον εγώ όσον και η οικογένειά μου, διότι βρισκόμαστε πάλι στα Κύθηρα. Και ευχαριστώ τους Φίλους Μουσείων Κυθήρων, και ιδιαιτέρως την κυρία Τζωρτζοπούλου, για την ευκαιρία που μου δίδεται να διατυπώσω μερικές σκέψεις περί του επιστημονικού και κοινωνικού παρελθόντος του νησιού, καθώς επίσης, να εκφράσω τας ελπίδας μου υπέρ τινών μελλοντικών εγχειρημάτων.

Αλλά πριν απ’ όλα πρέπει να ζητήσω την συγνώμη σας για το γραμματικώς αρχαΐζον ύφος του πεζού μου λόγου. Αυτό εδιδάχθην, αυτό εδίδαξα και αυτό το ύφος εκπηγάζει αυθορμήτως από τον νου μου όταν σκέπτομαι ελληνικά, μη έχοντας δεχθεί τας αλλοιώσεις της καθημέραν τριβής. Εις άλλα σημεία είναι δυνατόν να παρεισφρέουν δημώδεις εκφράσεις, λίαν αγαπητές εις εμέ, από την προ ημίσεος αιώνος συναναστροφή μου με τους συνεργάτας και φίλους της ανασκαφής της δεκαετίας του ’60.

Θα ήθελα ακόμη, ξεκινώντας, να δώσω μία διευκρίνιση για τον τίτλο της ομιλίας μου. Ίσως, σας ξενίσει η λέξις ‘‘φιλοκυθήριος’’ εάν αναλογιστείτε ότι πέρυσι, ο εξοχότατος Δήμαρχός σας μου απένειμε τον τίτλο του Κυθηρίου, και μάλιστα όχι μίας κοινότητος του πάλαι ποτε διηρημένου νησιού, αλλά όλων των Κυθήρων. Αυτή η σκέψις φέρει εις εμέ μεγάλη υπερηφάνεια και αγαλλίασιν. Ωστόσο, υπολογίζω αυτήν την ιδιότητα ως ένα στοιχείο πολύ εσωτερικόν, του οποίου οφείλω να μην δαπανώ απερίσκεπτα την ικανοποίηση. Δι’ αυτό επιτρέψατέ μοι να Σας εκθέσω με ειλικρίνειαν και αγάπη τες Αναμνήσεις και τες Ελπίδες ενός φιλοκυθήριου γέροντος.

Πέρυσι, ομίλησα στην Χώρα περί τες αρχαιολογικές έρευνες στο Καστρί Παλαιόπολης που ήρχισαν πριν πενήντα χρόνια. Ετόνισα την σημασία, για τες εργασίες μας, της προσωπικότητος του Αντωνίου Πρωτοψάλτου, ο οποίος ήταν αρχιεργάτης της ανασκαφής. Είχε το παρατσούκλι ‘‘Λαμπραντώνης’’ γνωστό σε όλους τους Κυθηρίους. Τέτοια ονόματα δεν εχρησιμοποιούντο μόνον προς διάκρισιν τυχόν συνωνυμιών αλλά αποτελούσαν, έτι μάλλον, σύμβολα κοινωνικής συνοχής του τότε πληθυσμού του νησιού. Ενθυμούμαι και άλλα παρατσούκλια, αναγνωριζόμενα εις ολόκληρον το νησί. Λόγου χάριν, στον οδηγό Ιωάννη Δαπόντε δόθηκε το αναπάντεχο όνομα ‘‘Θεός’’! Την καθηγήτριαν στο Γυμνάσιον της Χώρας, Πετροχείλου, πάντες απεκάλουν ‘‘Μποτίτσαν’’. Η κοινωνία των Κυθήρων, όπως επίστεψα τότε και πιστεύω και τώρα, ομοιάζει προς την αριστοτελικήν διάταξιν ‘‘οικογενείας – κώμης (δηλαδή χωρίου) – πόλεως. Είναι, κατά την άποψη μου, σημαντικό ότι πολλά χωρία του νησιού φέρουν ονόματα οικογενειών συμφώνως προς το εξηγούμενο, υπό του Αριστοτέλους στα Πολιτικά του, θεωρητικόν σύστημα. Ας συλλογιστούμε τα ονόματα χωρίων όπως τα Φριλιγκιάνικα, τα Καστρισιάνικα, τα Αρωνιάδικα, τα Λογοθετιάνικα, τα Κοντολιάνικα, τα Φατσάδικα και πολλά άλλα.

[...]

Ο Αντώνης εξασκούσε καταπληκτικήν ακρίβεια σχετικώς με τα ζητήματα τοπικής ιδιοκτησίας. Μια φορά, ήρθαν στο σπίτι του τοπογράφοι-μηχανικοί κρατώντας αεροφωτογραφίες όλων των χωραφιών στην περιοχή Παλαιόπολης. Οι μηχανικοί ζήτησαν από τον Αντώνη βοήθειαν σχετικά με την ταυτότητα των επιμέρους ιδιοκτητών, ήταν υποθέτω στες φωτογραφίες παραπάνω από εκατό χωράφια. Ο Αντώνης κάθησε και καθώς έδειχνε με το δάκτυλό του, έλεγεν: ‘‘κληρονόμος στη Μελβούρνη, χήρα Φριλίγκου στα Μητάτα, Κασσιμάτης μακαρίτης από Δόκανα, κληρονόμοι Σκλάβου και Κοντολέοντος από Φριλιγκιάνικα μετανάστες στην Αμερική, κληρονόμος της οικογένειας Πατρικίου ή Κομηνού μετανάστης στο Σύδνεϋ’’. Τέτοια λόγια εξέθετεν, χωρίς δισταγμό κανέναν. Τα ονόματα βέβαια, δεν τα θυμάμαι ακριβώς, αλλά θα καταλαβαίνετε το φαινόμενο καταπληκτικής μνήμης και θαυμαστής αντιλήψεως του χώρου που διέθετε ο ξεχωριστός αυτός άνθρωπος.

[...]

Αι γεροντικές ελπίδες μου περιλαμβάνουσι την ουσιαστική αναζωογόνηση των Μουσείων των Κυθήρων. Πληροφορούμαι με χαρά και ανυπομονησία την μικρά πρόοδο που έχει συντελεσθεί σχετικώς με την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χώρας. Προσβλέπω δε στη σωστή κεφαλαιοποίηση και οργάνωσή του ώστε με μορφωτικές εκθέσεις αρχαιοτήτων, καλλιτεχνίας και ιστορίας μαζί με στρωματογραφικά και γεωλογικά σχέδια να προαγάγει τις αρχαιολογικές σπουδές.

Με πρόδηλη ικανοποίηση είδα ότι, μέσα στον χρόνο που παρέλευσε από την προηγούμενη επίσκεψή μου, ιδρύθηκε και λειτουργεί Δημοτική Βιβλιοθήκη στο χωρίο Κοντολιάνικα, εξυπηρετούσα άριστα όλο το νησί. Ελπίζω να γίνει ταχεία πρόοδος στην εξέλιξη αυτής, ίνα οι ερευνηταί δύνανται να μελετούσι τα απαραίτητα κείμενα και εγχειρίδια της Κυθηραϊκής ιστορίας, αρχαιολογίας και λαογραφίας, σύμφωνα με την γοητευτική ποικιλία και την σεμνή προστασίαν της Ουρανίας Αφροδίτης.

Το πλήρες κείμενο της διάλεξης αναρτήθηκε στην κατηγορία "Κείμενα, Άρθρα, Κριτικές" της ιστοσελίδας. Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Κουτραφούρη, που είναι υπέυθυνος και για το φωτογραφικό πορτραίτο του καθηγητού.