Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Δωρεά της Έφης Σακελλαράκη προς τη Δημοτική Βιβλιοθήκη



Ιδιαιτέρως τιμητική για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυθήρων υπήρξε η πρόσφατη δωρεά από τη σύντροφο του αρχαιολόγου, κ. Έφη Σακελλαράκη, του επιστημονικού απολογισμού της ανασκαφής που διηύθυνε ο αείμνηστος Γιάννης Σακελλαράκης στον Άγιο Γεώργιο στο Βουνό. Πρόκειται για πέντε πλούσια εικονογραφημένους τόμους,  έκδοση της Βιβλιοθήκης της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Οι τέσσερις πρώτοι τόμοι περιγράφουν λεπτομερώς τη διαδικασία της ανασκαφής, και εν συνεχεία αξιολογούν και αναλύουν τα ευρήματα. Ο πέμπτος τόμος έχει υπότιτλο «Μινωική λατρεία και νεότεροι χρόνοι» και συμπεριλαμβάνει, εκτός από σειρά κειμένων σχετικά με την Μινωική λατρεία και την επίδρασή της στην περιοχή του Αιγαίου, εκτεταμένο δοκίμιο με τίτλο «Η αρχαιολογική δραστηριότητα στα Κύθηρα», αρχής γενομένης από τον Εμμανουήλ Καλούτση.

Το πολύτιμο αυτό σύγγραμμα παίρνει τη φυσική θέση του στην ειδική συλλογή της Βιβλιοθήκης, η οποία φιλοδοξεί να συμπεριλάβει κάθε δημοσίευση που σχετίζεται με τα Κύθηρα και Αντικύθηρα. Τα βιβλία της συλλογής αυτής, που ήδη συμπεριλαμβάνει αρκετές σπάνιες και δυσεύρετες δημοσιεύσεις, δεν δανείζονται, παρά αποτελούν τον πυρήνα μιας ερευνητικής βιβλιοθήκης στη διάθεση κάθε ερευνητή, φοιτητή, μαθητή ή απλώς ενδιαφερόμενου για την ιστορία των νησιών μας.
Από την Ομάδα Φίλων Βιβλιοθήκης

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Τα Κύθηρα και οι Φωτογραφικές Συναντήσεις στο περιοδικό wip



Μία από τις σημαντικότερες φωτογραφικές δημοσιεύσεις στην Ελλάδα είναι το ψηφιακό περιοδικό wip (Work In Progress = εργασία σε εξέλιξη), δημιουργία του ταλαντούχου σχεδιαστή και φωτογράφου Σίμου Σαλτιέλ στη Θεσσαλονίκη. Ο Σίμος συμμετείχε για πρώτη φορά στις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων στα τέλη Σεπτεμβρίου. Όπως γράφει, «οι συζητήσεις και οι προτάσεις που έγιναν για το μέλλον του περιοδικού καθώς και η δυναμική παρουσία όλων των φωτογράφων, με οδήγησαν στη σκέψη να ετοιμάσω ένα τεύχος αφιερωμένο στις 13ες Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων».

Το τεύχος αυτό, το wip16, κυκλοφόρησε σήμερα. Πρόκειται για δίγλωσσο αρχείο .pdf μεγέθους 30 MB, το οποίο μπορεί ο καθένας να κατεβάσει, φυσικά χωρίς επιβάρυνση, από τον ιστότοπο του wip http://www.wip.gr/. Συμπεριλαμβάνει εκτενή φωτογραφική καταγραφή των τεκταινόμενων στις φετινές Συναντήσεις, φωτογραφίες του νησιού που τράβηξαν οι συμμετέχοντες κατά τη διαμονή τους στα Κύθηρα, και μια αναδρομή στην ιστορία του θεσμού από τον καλλιτεχνικό διευθυντή των Συναντήσεων, Γιάννη Σταθάτο. Η δημοσίευση έρχεται ως επισφράγιση της εκτίμησης που χαίρουν οι ΦΣΚ σε πανελλαδικό επίπεδο στον φωτογραφικό χώρο, ενώ αποτελεί και μία ακόμα διαβεβαίωση ότι δικαίως τα Κύθηρα γίνονται πια γνωστά ως το «νησί των φωτογράφων»!

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Ελιά, το ευλογημένο δένδρο



Η Πολιτιστική Εταιρεία Κυθήρων, σε συνεργασία με τον Δήμο Κυθήρων, ανακοινώνει τη διοργάνωση φωτογραφικού διαγωνισμού και έκθεσης με τίτλο ΕΛΙΑ, ΤΟ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΔΕΝΔΡΟ και θέμα την ελιά, το λάδι, την ελαιοκαλλιέργεια και την ελαιοπαραγωγή σε όλες τις εκφάνσεις των. Η καλλιέργεια της ελιάς είναι για τους Κυθήριους όχι μόνο μέσον βιοπορισμού, αλλά και πολιτισμική παρακαταθήκη και αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας και της ζωής του νησιού. Λαμβάνοντας αφορμή από την πρόσφατη ανακοίνωση του Δήμου Κυθήρων σχετικά με τον εντοπισμό και την προστασία των αιωνόβιων ελαιοδένδρων του νησιού, καλούμε τους Κυθήριους όλων την ηλικιών να φωτογραφίσουν και να καταγράψουν κάθε φάση της παραγωγής λαδιού, από την καλλιέργεια και τη συγκομιδή μέχρι την εμφιάλωση και την τυποποίηση.

Οι επιλεγμένες φωτογραφίες θα συμπεριληφθούν, μαζί με κάποιες παλαιότερες, ιστορικού ενδιαφέροντος, σε έκθεση που θα σημάνει και την έναρξη του Πολιτισμικού Προγράμματος Κυθήρων και Αντικυθήρων 2015. Μία από τις φωτογραφίες θα αποσπάσει το βραβείο του Δήμου Κυθήρων, ενώ θα απονεμηθούν και τρεις έπαινοι. Όλες οι επιλεγμένες φωτογραφίες θα πάρουν θέση στο Κυθηραϊκό Φωτογραφικό Αρχείο με σκοπό να χρησιμοποιηθούν και μελλοντικά για την προβολή του Δήμου, φυσικά πάντοτε με αναφορά του ονόματος του ή της φωτογράφου.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να στείλουν  έως 20 ψηφιακά αρχεία χαμηλής ή μέτριας ανάλυσης για σκοπούς επιλογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση politiski@arkiotis.com μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2015.  Οι επιλεγμένες φωτογραφίες θα τυπωθούν, από αρχεία υψηλής ανάλυσης, με φροντίδα της Πολιτιστικής Εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι στον Δήμο Κυθήρων, οι αιρετοί αυτού και τα μέλη της Πολιτιστικής Εταιρείας μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό και την έκθεση, δεν θα είναι όμως υποψήφιοι για τα βραβεία.