Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Ο Εμμανουήλ Καλλίγερος τιμάται από την Ακαδημία Αθηνών

Όπως κάθε Δεκέμβριο, η Ακαδημία Αθηνών ανακοίνωσε τα βραβεία και τους επαίνους της χρονιάς. Μεταξύ των τιμώμενων και ο Κυθήριος ερευνητής και συγγραφέας Εμμανουήλ Καλλίγερος, που έλαβε έπαινο στην τάξη των ηθικών και πολιτικών επιστημών «για τα δύο βιβλία του Κυθηραϊκά Επώνυμα. Ιστορική, γεωγραφική και γλωσσική προσέγγιση (Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών, 2002, β΄ έκδ. 2006) και Κυθηραϊκά Τοπωνύμια. Ιστορική Γεωγραφία των Κυθήρων (Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών, 2011), καθώς και για την λοιπή συμβολή του στην ανάδειξη των Κυθήρων”.  Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στον συμπατριώτη μας για το πράγματι πανελλαδικής εμβέλειας επιστημονικό του έργο.

Άλλα τιμηθέντες στον χώρο του βιβλίου και της λογοτεχνίας ήσαν οι ποιητές Χριστόφορος Λιοντάκης και Μανόλης Πρατικάκης, λογοτέχνες με μακρά πορεία στα ελληνικά γράμματα, οι νεότεροι αλλά καταξιωμένοι πεζογράφοι Γιώργος Συμπάρδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ο σκιτσογράφος Γιάννης Κυριακόπουλος (ΚΥΡ), οι παιδικοί συγγραφείς Λίτσα Ψαραύτη και Σοφία Γιαλουράκη και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας για το μορφωτικό της έργο.

Σημειώνουμε ως ιδιαίτερης σημασίας την μετά θάνατον βράβευση για υπέρτατη πράξη αυτοθυσίας των Hamayum Anwar (18 ετών) και ο Wakar Ahmed (32 ετών). Οι δύο Πακιστανοί άφησαν την τελευταία τους πνοή κάτω από τις ρόδες τρένου, προσπαθώντας να σώσουν ζευγάρι ηλικιωμένων, το αυτοκίνητο των οποίων είχε εγκλωβιστεί στις γραμμές.