Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Ο πολιτισμός σε χαλεπές εποχές


Δεν είναι συμπτωματικό το γεγονός ότι τις δύσκολες αυτές μέρες παρατηρείται στο νησί μας μια άνθιση πολιτισμικών δραστηριοτήτων: σε χαλεπές εποχές, ο άνθρωπος αναζητάει παρηγοριά πέρα από την καθημερινότητα. Η άνθιση αυτή οφείλεται στον εθελοντισμό, διεκδικεί ελάχιστους πόρους και υλοποιείται χωρίς τη συμπαράσταση των αρχών. Πράγματι, τη στιγμή που ο Δήμος Κυθήρων έχει ουσιαστικά αποσυρθεί από ενεργό συμμετοχή στον πολιτισμό, ο εθελοντισμός κινήθηκε αποφασιστικά για να καλύψει το κενό.

Αξιόλογο παράδειγμα η Δημοτική Βιβλιοθήκη, που εδώ και ένα χρόνο εξυπηρετεί καθημερινά κατοίκους και επισκέπτες χάρη στην Ομάδα Φίλων της Βιβλιοθήκης. Πέρα από φροντίδα βιβλίων και βάρδιες, οι εθελοντές διοργανώνουν μαθήματα σκακιού, καλλιτεχνικά προγράμματα και άλλα δρώμενα για παιδιά όλων των ηλικιών. Από κόντα, οι δραστηριότητες της Πολιτιστικής Εταιρείας Κυθήρων έχουν συχνά πανελλαδική εμβέλεια, όπως οι ετήσιες Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων και η συντήρηση και προβολή των αρχείων Φατσέα και Κόκσμα.

Τα δύο ερασιτεχνικά  «μπουλούκια» του νησιού, η Θεατρική Ομάδα «Φως» του Κυθηραϊκού Συνδέσμου και το Θεατρικό Εργαστήρι Κυθήρων, έχουν απασχολήσει και ψυχαγωγήσει τους Κυθήριους με φιλόδοξες παραστάσεις, ενώ το ανακαινισμένο Πνευματικό Κέντρο Ποταμού προσφέρει στέγη και υποστήριξη σε κάθε πολιτισμικό φορέα. Στο ίδιο κτίριο, η Φιλαρμονική Ποταμού και η Ορχήστρα Πνευστών κρατούν ζωντανή τη μουσική παράδοση των Επτανήσων. Τέλος, πρέπει να μνημονευθεί και η συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αφού πολλά οφείλουμε στο Καφέ Αστικόν του Ποταμού, που έχει φιλοξενήσει από συναυλία fado μέχρι βιβλιοπαρουσιάσεις, καθώς και στον Πολυχώρο Ζείδωρο και στη γκαλερί Follow Your Art στο Καψάλι.

Η παραγωγή πολιτισμού αφορά αποκλειστικά τους άμεσα εμπλεκόμενους, που διαθέτουν πάθος και όραμα. Ευθύνη όμως του δήμου είναι να συντονίζει και να προβάλλει δραστηριότητες και να παρέχει, στα μέτρα του εφικτού, μικρή αλλά συχνά καίριας σημασίας οικονομική στήριξη στους φορείς. Μέχρις σήμερα, ελάχιστες τέτοιες πρωτοβουλίες έχουμε δει από πλευράς της δημοτικής αρχής. Ας ελπίσουμε ότι μελλοντικά θα δει τα πράγματα αλλιώς.

Γιάννης Σταθάτος
---------------------
Πρώτη δημοσίευση: Κυθέρεια, Φεβρουάριος 2014