Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Ελιά, το ευλογημένο δένδρο



Η Πολιτιστική Εταιρεία Κυθήρων, σε συνεργασία με τον Δήμο Κυθήρων, ανακοινώνει τη διοργάνωση φωτογραφικού διαγωνισμού και έκθεσης με τίτλο ΕΛΙΑ, ΤΟ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΔΕΝΔΡΟ και θέμα την ελιά, το λάδι, την ελαιοκαλλιέργεια και την ελαιοπαραγωγή σε όλες τις εκφάνσεις των. Η καλλιέργεια της ελιάς είναι για τους Κυθήριους όχι μόνο μέσον βιοπορισμού, αλλά και πολιτισμική παρακαταθήκη και αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας και της ζωής του νησιού. Λαμβάνοντας αφορμή από την πρόσφατη ανακοίνωση του Δήμου Κυθήρων σχετικά με τον εντοπισμό και την προστασία των αιωνόβιων ελαιοδένδρων του νησιού, καλούμε τους Κυθήριους όλων την ηλικιών να φωτογραφίσουν και να καταγράψουν κάθε φάση της παραγωγής λαδιού, από την καλλιέργεια και τη συγκομιδή μέχρι την εμφιάλωση και την τυποποίηση.

Οι επιλεγμένες φωτογραφίες θα συμπεριληφθούν, μαζί με κάποιες παλαιότερες, ιστορικού ενδιαφέροντος, σε έκθεση που θα σημάνει και την έναρξη του Πολιτισμικού Προγράμματος Κυθήρων και Αντικυθήρων 2015. Μία από τις φωτογραφίες θα αποσπάσει το βραβείο του Δήμου Κυθήρων, ενώ θα απονεμηθούν και τρεις έπαινοι. Όλες οι επιλεγμένες φωτογραφίες θα πάρουν θέση στο Κυθηραϊκό Φωτογραφικό Αρχείο με σκοπό να χρησιμοποιηθούν και μελλοντικά για την προβολή του Δήμου, φυσικά πάντοτε με αναφορά του ονόματος του ή της φωτογράφου.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να στείλουν  έως 20 ψηφιακά αρχεία χαμηλής ή μέτριας ανάλυσης για σκοπούς επιλογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση politiski@arkiotis.com μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2015.  Οι επιλεγμένες φωτογραφίες θα τυπωθούν, από αρχεία υψηλής ανάλυσης, με φροντίδα της Πολιτιστικής Εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι στον Δήμο Κυθήρων, οι αιρετοί αυτού και τα μέλη της Πολιτιστικής Εταιρείας μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό και την έκθεση, δεν θα είναι όμως υποψήφιοι για τα βραβεία.