Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Μπόρις Κιρπότιν, «Εγχειρίδιο Επιβίωσης»

ΜΠΟΡΙΣ ΚΙΡΠΟΤΙΝ
«Εγχειρίδιο Επιβίωσης»

Ζείδωρος, 17 Αυγούστου – 27 Αυγούστου 2012

Ο ρωσικής καταγωγής Boris Kirpotin (Μπόρις Κιρπότιν) στη δεύτερη έκθεσή του ασχολείται αποκλειστικά με τη σκηνοθετημένη φωτογραφία. Εμπνεόμενος από το απόκοσμο περιβάλλον της θάλασσας, δημιουργεί ασπρόμαυρα πορτρέτα που απεικονίζουν τους σκοτεινούς πρωταγωνιστές του: τα ψάρια.

Στα έργα του δημιουργεί μια «κλειστή πραγματικότητα» η οποία παραμένει απομονωμένη στον εαυτό της, και καταργώντας την έννοια της εικόνας ως «παραθύρου στην πραγματικότητα», σκηνογραφεί μια οπτική απάτη, που είναι η προσωπική του αλήθεια. Οι «χαρακτήρες» των πορτρέτων του αιωρούνται στην αβεβαιότητα, τη σιωπή, τη στασιμότητα και την έντονη μοναξιά. Ζουν εκεί όπου ο χρόνος έχει σταματήσει. Προσπαθούν να προσπελάσουν τα εμπόδια που τους θέτει ο καλλιτέχνης - εμπόδια που ο ίδιος τελικά θέτει στον εαυτό του.

Οι φωτογραφίες του Μπόρις Κιρπότιν ανήκουν σε ένα πολύ προσωπικό εικαστικό του ημερολόγιο. Οι ήρωες του, τα ψάρια, αντικαθιστούν το λεξιλόγιό του, τη φωνή του. Παίρνουν το χρόνο του και του τον επιστρέφουν με τη μορφή της ηρεμίας και της γαλήνης. Γίνονται το μέσο που χρησιμοποιεί ο ίδιος για να ασκήσει κριτική, να φωνάξει, να σκεφτεί τον εαυτό του, τους άλλους, και τέλος να αναρωτηθεί για τη συνύπαρξή του με τους άλλους. 

Λίνα Μαρκοπούλου